Ofta gillar barn faktiskt att vandra. Om man planerar vandringen på ett bra sätt kan barn i regel gå nästan hur långt som helst. Om man är förälder gäller det att ta av på tempot och släppa målen när man har barnen med sig. Ofta kan de första turerna bara vara rena dagsturer från en stuga, station eller från ett vandrarhem. Man kan också bygga upp ett eget läger och tälta mitt på fjället och utgå därifrån. Det är viktigt att man går tillsammans med sina barn, och inte går varken framför eller bakom dem.

Viktigt med pauser

Det kan finnas både höjdskillnader och svåra passager på de olika vandringslederna i Idre och detta är ofta både utmanande och roligt för barnen. Det är dock viktigt att man verkligen tar många pauser så att man orkar gå hela dagen. Man kan ofta göra vindskydd, laga lite mat, göra en grill eller bada i en fjällsjö om vädret är varmt. Det kan ofta också vara bra att dela upp sin vandring på två eller flera pass. Om man har en fjällstation i närheten kan det ofta vara bra att äta lite mellan varje pass och vila en stund innan man ger sig ut igen. Genom pauserna kan man också se till att humöret hålls uppe och att alla är glada.

Lär barnen uppskatta naturen

När man är på fjällen finns det mycket natur att titta på. Det kan vara bra att ha med en växtbok, fågelbok, kikare med mera. Då kan barnen lätt utforska hela naturen. Karta, GPS och liknande kan lätt användas för att barnen ska veta var man är eller vart man ska. Det kan också vara bra att växla vandringstid så att man en dag vandrar tidigt, och en annan dag sent. Då kan man se flera olika delar av naturen.