När man ska vandra på Idrefjället finns det också vissa fjällstugor att övernatta i. Nackdelen med dessa är att man inte kan ta med sig boendet. Man måste alltså vandra mellan stugorna. Ofta ligger stugorna med mellan 10-20 kilometer mellan varje stuga och det är en bit att gå. Man kan med andra ord inte gå en kortare sträcka utan man måste gå hela vägen om man inte har med sig ett tält. En fördel med stugorna är att vissa har butiker och då kan man hålla nere vikten på packningen ordentligt. Dessa butiker innehåller ofta både godis, mat och drycker. Om man ska gå mellan stugorna behövs det ofta bra en ryggsäck som klarar omkring 50 liter.

Packning för fjällstugan

När man ska övernatta i en fjällstuga behöver man inte ha med sig lika mycket saker som om man ska tälta. Dock behövs en sovsäck eller ett reselakan till själva övernattningen. En handduk kan också behövas eftersom att detta inte finns i stugorna. När man har vandrat på fjället en hel dag är det ofta skönt att tvätta av sig. När man har vandrat en hel dag kan det ofta vara skönt att krypa ner i en T-shirt och en träningsoverall så att musklerna kan vila lite. Ett par tofflor kan också var bra att ha eftersom att det kan vara kallt på golvet i stugan.

Nödlägen

Om man är ute på tur och hamnar i ett nödläge kan det också vara bra att känna till att fjällstugorna har säkerhetsrum. Dessa är spartanskt inredda men de erbjuder möjligheten att kunna övernatta inomhus. Ibland finns också nödtelefoner att använda här. Dessa rum är fria att använda, men de ska inte användas för planerade övernattningar utan endast i nödläge. Dessa finns främst tillgängliga för de tillfällen då fjällstugorna i övrigt inte har öppet.