När man ska ut och vandra i Idrefjällen gäller det att ha rätt skor på fötterna. De ska faktiskt bära upp både packningen och också kroppens vikt. Det är viktigt att tänka över vilken terräng man ska gå i och vilken tur man ska gå. Om man bara ska gå en kortare tur i lätt terräng kan en vanlig löparsko fungera men vid andra turer kan det behövas en riktig känga avsedd just för vandring. Om man ska ut på en flerdagarstur måste skon ge bättre skydd och stöd än om packning och liknande bara ska ta med för en enstaka dag.

Om man rör sig i svår terräng måste skon ge skydd för foten, och mot väta. Den ska också ge vristen stöd. I Idrefjällen finns fler inslag av blöt terräng och därför måste man anpassa skon också efter detta.

Storleken och passformen är viktig

När man ska köpa en vandringssko är det viktigt att verkligen prova skon för att få rätt storlek på den. Det räcker inte med att titta på kartongen om skon ska sitta bra. När man har minst en centimeter kvar i skon framför den längsta tån med en strumpa på foten är storleken rätt. I övrigt bör skon sitta relativt tajt runt foten och den ska ha en bra häl samt vristgrepp för att man inte ska få skav. Skon måste också sitta bra runt den främre delen av foten. Då kan musklerna slappna av.

Om man ska gå i mycket obanad terräng gäller det att man har en sko där hälen ligger nära marken. Det gör att risken att trampa snett och vricka sig blir mindre.

Gå in skorna

Det allra viktigaste innan man ska ut på vandring i Idre är att man har gått in sina skor. Om man inte gör det löper man stor risk att drabbas av tryck, skavsår med mera. Detta kan lätt förstöra hela turen. Det är också viktigt att tänka på att välja rätt strumpor. Om man ska gå långt kommer bomullsstrumpor inte att fungera. Det är ofta bättre att välja strumpor i syntet eller ull.