Ofta smakar mat mycket bättre utomhus än inomhus. När man ska fjällvandra är maten också nödvändig för att kroppen ska kunna få ny energi. Om man ska vara ute några timmar kan kall matsäck fungera men för längre turer måste man få i sig varm mat.

Gaskök

Under de senaste åren har olika gaskök blivit mycket populära. Där kan värmen lätt regleras och dessutom kräver köken lite underhåll. Det är viktigt att brännaren står stadigt och att man provar kök samt gas innan man ger sig iväg så man vet hur samt att sakerna verkligen fungerar.

Kök lämpliga för fjällen

Eftersom att fjällen ligger på högre höjd, och det ofta är kallt där fungerar ofta gaskök mindre bra där. Fotogenkök eller bensinkök är därför ofta ett bättre val. Dessa behöver bara rengöras någon gång i bland för att fungera som de ska.

Trangiakök

Trangiakök har länge använts för att laga mat under camping och vandring. Dessa har en brännare för T-röd. Dock är detta bränsle inte så effektivt eftersom att det är svårt att reglera lågan och matlagningen tar ofta lång tid. Man kan också köpa gasinsatser till dessa kök för att de ska bli lite mer effektiva, men man kan inte komma ifrån att de inte är särskilt effektiva i Idrefjällen eller andra fjäll.

Mindre kök

Olika typer av småkök för vatten har blivit mycket populära och de är dessutom praktiska. Här sitter gastuben ihop med kokkärlet. Dessa brännare är mycket bra i nödfall för att snabbt värma vatten, eller för att koka vatten till frystorkad mat med mera.

Eld

Ofta finns också möjligheten att göra upp eld på fjället. Om det blåser mycket eller om det är torrt i marken är dock brandrisken mycket stor och det gäller att verkligen hålla koll på elden. Dessutom finns sällan ved mitt ute på fjället och det är tungt att bära med sig.