När man ska ut och vandra på Idre fjäll är det viktigt att fundera över vilken ryggsäck man bör välja. Man bör fundera över hur mycket den behöver rymma och över hur den ska användas. Det finns flera olika ryggsäcksmodeller och de passar inte lika bra för alla och det är därför viktigt att undersöka och prova vilka modeller som passar en bäst. Det är viktigt att ryggsäcken är bekväm att bära.

Dagstur på Idre fjäll

Om man ska ut på en dagstur krävs ofta en ryggsäck som rymmer mellan 30-40 liter. Då ryms både fika, kläder för rasten, regnkläder, bandage och vindsäck samt spade vintertid. Det är därför viktigare med en större ryggsäck under vintern.

Vandring mellan fjällstugorna

Om man ska vandra ett par dagar och bo i fjällstugor behövs en väska som rymmer ungefär 50 liter. Då kan man, förutom sakerna för dagsturen, också få plats med sovsäck, ombyteskläder, hygienartiklar, ett friluftskök och lite mat. Om man tar med all sin mat behövs dock en större ryggsäck än om man köper mat i stugan.

Tälta i Idre

Om man vill tälta på fjället behövs en ganska stor ryggsäck eftersom både kök, mat, sovsäck, liggunderlag och tält tar en hel del plats. Så länge det är snö kan en pulka användas som ersättning för ryggsäcken men den kan vara svår att få med sig i svårare terräng vilket kan vara bra att tänka på.

Packa på rätt sätt

Om man väljer en bra ryggsäck med en kraftig bärarm är själva packningssättet inte lika viktigt eftersom att väskan då balanserar vikten bättre med hjälp av ramen. Om man inte har en sådan väska är det dock viktigt att man lägger de allra tyngsta sakerna högst upp i väskan och så nära ryggen som möjligt. Då kommer man att få den allra bästa komforten och balansen under vandringen.