Det finns en hel del man behöver tänka på om man vill övernatta på Idrefjället, jämfört med om man bara vill gå en kortare tur. Man måste till exempel ha med sig lite annan utrustning än om man bara ska gå en timslång vandring. Om man inte har campat på fjället tidigare kan det vara bra att läsa på lite om utrustningen som bör vara med. En bra ryggsäck är grunden och den bör rymma omkring 50 liter.

Viktigt att tänka på

Om man ska tälta på fjället bör man ha en ryggsäck som gärna rymmer omkring 80 liter för att allt ska få plats. Det allra viktigaste att ha med sig är ett tält. Om man ska tälta i fjällets skog finns det ofta inte så många platta ytor där det är lämpligt att ställa upp tält. Ofta är det därför lättare att ta med flera små tält än ett stort om man är flera i en grupp som vandrar tillsammans. På fjället är det kallt och ett tält skyddar inte särskilt bra. Det är därför viktigt att man också tar med sig ett tjockt liggunderlag och en varm sovsäck.

Om man inte vill tälta finns det ofta ett eller annat vindskydd man kan övernatta i. Dessa har trägolv som skyddar mot kyla, men ett liggunderlag behövs trots allt. Dessa skydd ligger ofta öppet och det gör att de inte är varmare än ett tält så man behöver en sovsäck även här. Ett friluftskök med bränsle behövs för att laga mat. Ibland kan en eld också fungera men där är risken för brand större.

Nål, tråd samt tejp bör alltid vara med. Detta för att kunna laga ryggsäcken, tältet eller rent av sy sig själv om det skulle uppkomma några skador. Ute på fjället kan det vara långt till hjälp.